continuare din pagina 8

MERCIERELLA ENIGMATICA


   Originara din apele Australiei, aceasta specie a devenit cosmopolita, primele semnalari în apele europene fiind facute în nordul Frantei(1921), în regiunea Senei. În Marea Neagra este mentionat pentru prima oara de catre Anenkova (Gomoiu&Skolka 1996)în 1927, iar pentru litoralul românesc anii '60 par sa marcheze debutul colonizarii.(Pitis&Lacatusu 1971)
   Specia se dezvolta pe suporturi solide, mai ales în estuare, porturi, canale, lagune, având o toleranta ridicata fata de variatiile de salinitate. Motivele pentru care prefera respectivele locuri par a fi:
   a) ape bogate în materie organica (specie filtratoare)
   b) curenti slabi, fapt ce favorizeaza constructia tuburilor calcaroase si mentinerea larvelor în apropierea coloniei
   c) absenta unei competitii cu alte specii, Mercierella suportând variatii mari de salinitate
      Din observatii proprii consider ca specia se mentine în continuare pe litoralul românesc,* mai ales în mediile portuare. Astfel, în portul Tomis coloniile acestui vierme ocupau chila unor ambarcatiuni, cu precadere a celor care au stat pe loc o perioada mai mare de timp. În portul Belona (Eforie Nord), colonii bine dezvoltate pot fi observate de-a lungul cheurilor, la adâncimea de 2,5 � 3 metri, unde influenta valurilor se pare ca nu este foarte mare.(iulie-septembrie 2004)
   * Conform lui Gomoiu si Skolka (1996), pe litoralul nostru specia este pe cale de disparitie, în respectivul articol autorii sustinând si necesitatea reconfirmarii prezentei acesteia. Scaderea efectivelor s-ar parea ca se datoreaza poluarii marine.
   Datele privind biologia acestui animal sunt destul de rare în literatura de specialitate. Se pare ca înmultirea sa are loc în sezonul estival, la temperaturi ale apei de peste 18 C. Datorita faptului ca larvele eclozate ramân în imediata apropiere a adultilor, secretându-si propriile tuburi calcaroase, dimensiunea coloniei creste în timp.
    Singurul incovenient pe care aceasta specie îl produce activitatii umane este determinat de dezvoltarea coloniilor mai ales pe coca navelor, provocând astfel diminuarea vitezei si implicit cresterea costurilor de întretinere si exploatare a ambarcatiunilor(consum sporit de combustibil, costul curatarii foulingului).Fapt important, caracteristic speciilor epibionte, este persistenta în timp a învelisului exterior mult timp dupa moartea animalului. Totusi, comparativ cu Balanus improvisus, Mercierella participa într-un procent mult mai redus la formarea epibiozei.


 


pagina urmatoare
Delphi srl

Peach Systems srl

Sea Star Diving Service srl

FotoPro srl

3G International