continuare din pagina 7

TEREDO NAVALIS


   Una din primele specii exotice din Marea Neagra, introdusa aici înca din antichitate prin intermediul navelor de transport (Gomoiu M.T & Skolka M.). Este considerat daunator din cauza regimului sau alimentar, format exclusiv din lemn. Sapa galerii profunde în orice fel de obiect lemnos imers (piloni de sustinere, pari de talian, în general lemn netratat), determinând în timp distrugerea respectivelor structuri. În prezent, datorita atât poluarii cât si utilizarii tot mai rare a lemnului în constructiile costiere, specia a devenit rara.
   Pe litoralul românesc ataca mai ales parii de sustinere a talienelor. Dupa unii autori, distrugerea cazinoului de la Carmen Sylva (astazi, Eforie-Sud), construit pe piloni de lemn în imediata apropiere a tarmului, ar fi fost favorizata de catre Teredo navalis.
   Animalul are 4-5 cm lungime, în timp ce cochilia numai 3-4 mm. Corpul acestei bivalve este foarte alungit, vermiform, (de unde si denumirea populara, improprie, de "viermele corabiilor") cu sifoanele partial unite.


 


pagina urmatoare
Delphi srl

Peach Systems srl

Sea Star Diving Service srl

FotoPro srl

3G International